Početna strana Proizvodi Sveže kozje mleko

Sveže kozje mleko – koristiti posle kuvanja

Kozje mleko

Kozje mleko poznato kao „Belo zlato“. Preporučuje se:

    1. – Kod plućnih obolenja, u slučaju raznih alergija
      – Za podizanje imuniteta, za obnovu i izgradnju kostiju
      – Za pospešivanje rada digestivnog trakta

Kozjem mleku se pridaje sve veća pažnja, jer je reč o hrani koja ima dodatne osobine u pogledu pozitivnog uticaja na zdravlje. Ono osim visoke hranljive vrednosti ima i lekovita svojstva. Dakle, koristi se kao hrana, kao preventiva i kao terapija.

Kozjem mleku se pridaje sve veća pažnja, jer je reč o hrani koja ima dodatne osobine u pogledu pozitivnog uticaja na zdravlje. Ono osim visoke hranljive vrednosti ima i lekovita svojstva. Dakle, koristi se kao hrana, kao preventiva i kao terapija.
Kozje mleko nije lek, ali je zdrava hrana sa velikom prednošću lake probavljivosti zbog mekšeg gruša i manjih, za apsorpciju pogodnijih, masnih kapljica. Zbog toga je kozje mleko izuzetno pogodno za osetljive i spore probavne sisteme (kozje mleko se probavi za oko 40 min, a kravlje oko 2.5 sata).Mleka svih sisara, uključujući majčino, sadrže laktozu – mlečni šećer. Međutim, mnogi ljudi kod kojih je dijagnostikovana intolerancija na laktozu, mogu da konzumiraju kozje mleko zahvaljujući njegovoj dobroj probavljivosti. Brzim prolaskom kroz probavni sistem, kozje mleko ostavlja manje neprobavljenih ostataka u debelom crevu da fermentuju, što, inače, prouzrokuje neprijatne simptome intolerancije na laktozu.
Proteini kozjeg mleka su probavljiviji od proteina kravljeg mleka i apsorpcija aminokiselina je efikasnija. Ukoliko ste alergični na protein αs-1 kazein (koji izaziva alergijsku reakciju kod mnogih ljudi), a koji se za razliku od kravljeg u kozjem nalazi samo u tragovima, slobodno možete koristiti kozje mleko.
100g proizvoda sadrži prosečno
Energetska vrednost 234Kj (56 kcal)
Laktoza 4,1 g
Proteini 3,6 g
Mlečna mast 2,8 g
Čuvati na temperaturi +1 do +6 C°
Kod dece hranjene kozjim mlekom zabeležen je veći imunitet – veća otpornost na bolesti, razne viruse, brži rast, veća telesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na decu hranjenu kravljim mlekom. Mlečna mast kozjeg mleka sadrži konjugovanu linolnu kiselinu za koju je dokazano antikancerogeno delovanje. Brojna su istraživanja koja pokazuju da kozje mleko ima antikancerogena svojstva. Iako je sadržaj mineralnih materija u kozjem i kravljem mleku sličan, kozje mleko sadrži 13% više kalcijuma i smatraju ga šampionom u Ca – jer se postiže bolja apsorpcija Ca kada se pije kozje mleko nego korišćenjem tableta Ca, 25% više vitamina B6, 47% više vitamina A, kalijuma više 134%