Početna strana Proizvodi Pasterizovano kozje mleko

Pasterizovano kozje mleko

Kozje mleko

Sve se više može čuti da bi kozje mleko trebalo piti u cilju jačanja imuniteta, te da se uz pomoć ovog dragocenog proizvoda mogu pobediti mnoge autoimune bolesti, npr. astma, alergije, ali i razna oboljenja jetre, pa i tumori.

Kako su koze vrlo izbirljive životinje, nema sumnje da je kozje mleko zaista i zdravo. Koze mahom brste, jedu koru drveća, a kad im ljudska ruka nešto pruži, neće baš sve probati, naročito ako joj se daje trulo ili ugriženo voće. Upravo iz ovih razloga, kozje mleko za nijansu je bogatije mineralima i vitaminima od mleka drugih životinja, npr. krava ili ovaca, a čiji način uzgoja u poslednje vreme podrazumeva duži boravak u štali i uzimanje koncentrata i antibiotika, nego boravak na suncu i pašni sistem ishrane.

Zbog specifičnih potreba u ishrani, i najveće farme koza u Srbiji opredeljuju se za kombinovani uzgoj. Naime, koze moraju da se kreću, a uglavnom same čupkaju travu ili lišće. Koze ne podležu ljudskom uticaju u načinu ishrane, pa su zbog toga posebne, a može se reći da su njeno meso i mleko zdraviji od mesa i mleka ostalih životinja. Osim toga, koze su i otpornije na mnoga oboljenja kojima je podložna ostala stoka i koja bi mogla da utiču na prinos mleka.

Kozje mleko specifično je i po svom sastavu, a upravo ga to i čini poželjnim u ljudskoj ishrani, a naročito kod onih osoba koja pate usled problema vezanih za digestivni trakt, alergije, ili intolerancije na laktozu. Od kozjeg mleka se, na kraju krajeva, dobija i veoma zdrav kozji sir!

 

100g proizvoda sadrži prosečno
Energetska vrednost 234 Kj (56kcal)
Laktoza 4,1 g
Proteini 3,6 g
Mlečna mast 2,8 g
Čuvati na temperaturi od +1 do +6 C°

Zbog čega je dobro piti kozje mleko?

Proteini u kozjem mleko probabljiviji su od proteina iz kravljeg mleka, a to čini apsorpciju aminokiselina efikasnijom. Drugim rečima, kozje mleko mogu da piju i ljudi koji su alergični na protein as-1 kazein, jer se u kozjem mleku može naći samo u tragovima. Takođe, kozje mleko mogu da piju i osobe koje su razvile intoleranciju na laktozu, tj. mlečni šećer, jer brzim prolaskom kroz probavni sistem kozje mleko ostavlja manje nesvarenih ostataka u debelom crevu da se fermentuju. Kozje mleko mogu da piju i oni koji su na dijetama, uneće hranljive materije, a pritom neće dobiti i jalove kalorije koje se u vidu masti zadržavaju u organizmu.

Kozje mleko sadrži sve vitamine i minerale koji su potrebni za funkcionisanje našeg organizma. Kozje mleko ima 13% više kalcijuma, a 25% više vitamina B6 u odnosu na kravlje mleko. Kada se pije kozje mleko dolazi do bolje apsorpcije Ca, a to doprinosi većoj gustini kostiju. S obzirom da obiluje vitaminom B6, kozje mleko je pogodno piti jer ovaj vitamin jača naš nervni sistem.

Kozje mleko poseduje skoro 143% kalijuma više od kravljeg, a kalijum reguliše raspoređivanje tečnosti u organizmu i reguliše krvni pritisak, pa je stoga vrlo poželjno da ga pijete ako ste skloni niskom pritisku i srčanim problemima. Kalijum omogućava pravilno funkcionisanje srca.

Zbog obilja vitaminom A, koga ima 47% više nego u kravljem mleku, kozje mleko trebalo bi piti jer je jak antioksidans, poboljšava vid i doprinosi spečavanju ili lečenju glaukoma. Upravo zbog ovih svojstava, kozje mleko pokazalo se odličnim za lečenje akni, psorijaze, ekcema, rana i opekotina na koži. Podmlađuje organizam i pomaže kod vida i zalečenja kože.

Preporučuje se upotreba kozjeg mleka kod dece jer izgrađuje zube i kosti, ali i kod odraslih kao prevencija osteoporoze. Pored kalcijuma i kalijuma kozje mleko sadrži i fosfor, niacin, bakar, a pruža nam 27% dnevne potrebe za fosforom više od kravljeg mleka.

Zbog niacina kozje mleko se preporučuje onima koji su skloni masnoći u krvi jer reguliše nivo šećera u krvi i pretvara ugljene hidrate u šećer i tako nam daje energiju neophodnu za pravilno funkcionisanje organizma.

Još nešto…

Nove studije ukazuju da specifične aminokiseline koje se nalaze samo u kozjem mleku sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija. Kozje mleko je dobro za konzumiranje u cilju jačanja imuniteta na viruse, bakterije, alergene i kancerogene ćelije. Možemo ga konzumirati za jačanje imuniteta, ali nikako se oslanjati na njega kao na ultimativni lek.