Početna strana Proizvodi Kozja surutka

Kozja surutka

Potpun prirodni mineralni napitak dobrog raspoloženja. Prirodno leči nesanicu i depresivno stanje. Sadrži proteine najviše biološke vrednosti (laktoalbumin i laktoglobulin). Povoljno deluje na digestivni trakt, podstiče varenje i ubrzava metabolizam. Preporučuje se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog krvnog pritiska, povišenog holesterola, upalnih procesa kože, suzokože, za poboljšanje rada bubrega itd.

Proteini iz kozije surutke su poznati kao brzi proteini jer se brzo apsorbuju i direktno snabdevaju mišićne ćelije energijom i neophodnim aminokiselinama. Onima koji vode aktivan život potreban je tokom dana visok nivo energije, koje im ovi proteini mogu obezbediti. Važni su atletičarima i rekreativcima jer obezbeđuju brz oporavak mišića posle treninga.

Pošto kozija surutka sadrži vecinu proteina kao majčino mleko, hrana za bebe koja je pravljena s njima je, posle dojenja (kad ono nije moguće), drugi najbolji način hranjenja novorođenčadi. Kozija surutka je izvanredan izvor proteina i za trudnice, kod kojih je za trecinu povecana potreba za belancevinama. Ona sadrži kompletne proteine i obezbeduje sve aminokiseline koje su potrebne za dobro zdravlje. Kozja surutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom – triptofan (prirodni sedativ) koja stimuliše lučenje serotonina – neurotransmitera koji je najpoznatiji za stvaranje osećaja relaksiranosti i pospanosti. Najvažnije svojstvo serotonina jeste njegovo antidepresivno dejstvo. Serotonin, konačno, reguliše raspoloženje i stvara osećanje sreće. Još jedno dejstvo serotonina, iskazuje se gubljenjem težine.

Ima pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, čak i zubnih naslaga i karijesa. Potpomažu regeneraciju jetre, pa je kod problema s jetrom kao i posle svih praznika i većih obroka dobro uzeti „staru dobru surutku” kako bi se jetra kao najveca fabrika u organizmu, oporavila i osposobila za normalan rad.

 

Proteini iz kozije surutke idealan su izbor i za starije osobe, pogotovo one sa smanjenim apetitom. Osim što obezbeduju energiju za organizam, oni i podižu imunitet. Na njihov blag ukus lako se može navici, a lako ga je i prilagoditi licnom ukusu u razlicitim proizvodima. Druga velika dobrobit ovih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da spreče osteoporozu – razređenost kostiju karakteristicnu za to životno doba. Poznato je da nedovoljan unos belancevina u starijim godinama dovodi do znacajnog razredenja kostiju, posebno bedrene i kicme, pa surutka može da ih nadoknadi, cak i osobama koje su alergicne na laktozu. Inače, surutkini proteini sastoje se iz citavog lanca belancevina. Među njima su beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza.

100g proizvoda sadrži prosečno
Energetska vrednost 126 Kj (30 kcal)
Laktoza 4,2 g
Proteini 1 g
Mlečna mast 1 g
Čuvati na temperaturi do +8 C°

Beta-laktoglobulin ima korisnu osobinu da vezuje vitamine rastvorljive u masti, pomažuci organizmu da ih lakše iskoristi. Alfa-laktalbumin je prvo pronaden u majcinom mleku. Sadrži mnogo triptofana, esencijalne aminokiseline koja ima potencijalnu dobrobit za osobe s nesanicom i pod stresom. Imunoglobulini, kao što je poznato, obezbeduju imunitet i deci i odraslima. Jedini su u stanju da vezuju kalcijum. Glukomakropeptid pomaže kontrolu i sprecava stvaranje naslaga na zubima i njihovo kvarenje. Laktoferin, osim sposobnosti da vezuje gvožde i pomaže njegovu iskoristljivost, sprecava rast bakterija, ukljucujuci i patogene, istovremeno pomažuci razvoj korisnih, poput bifidusa, cime se uspostavlja dobra crevna flora. Može da pomogne i kod upala. Sprecava i rast gljivica. Laktoperoksidaza sprecava razvoj bakterija zavisnih od gvožda. Zanimljivo je da surutkini proteini mogu pomoci kod mršavljenja pošto pomažu povecanje mišicne mase. Pored toga, pomažu da se osecamo sitima jer uticu na povecanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.

Proteini kozje surutke poseduju antikancerogena svojstva zahvaljujući prisustvu aminokiselina sa sumporom. Osigurava optimalan nivo magnezijuma u organizmu.

Izuzetno veliki značaj u našem proizvodu ima inulin. Inulina je smeša oligo i polifruktozana koji se dobijaju ekstrakcijom vrućom vodom iz čičoke ili cikorije te sušenjem raspršivanjem, pri čemu ne dolazi do razgradnje i promene osobina inulina. Inulin je prebiotik koji pozitivno deluje na čoveka, selektivno stimuliše razvoj i/ili aktivnost probiotskih bakterija, tj. imulin je hrana za mikroorganizme crevne flore koji pozitivno deluju na zdravlje.

Probiotske bakterije fermentišu inulin u kiseline koje povećavaju kiselost medija u crevima čime se smanjuje apsorpcija jetrenih toksina i povećava apsorpcija minerala za 20% (posebno Ca, Mg i Fe). Poboljšana apsorpcija kalcijuma može sprečiti ili odgoditi osteoporozu. Kombinacija probiotskih bakterija i inulina značajno sprečava nastajanje prekancerogenih lezija debelog creva koje su indikacija za razvoj kancera debelog creva.

Inulin je pogodan za dijabetičare. Snizuje šećer u krvi, a budući da ne stimuliše rad pankreasa, ne dovodi ni do porasta nivoa inulina u krvi. Uključen u dnevnu ishranu, inulin je dobra prevencija dijabetesa tip II. Inulin reguliše nivo triglicerida i holesterola u krvi. Kod osoba s povišenim masnoćama u krvi, snizuju nivo serumskih triglicerida, LDL-holesterola i smanjuju odnos „lošeg“ LDL i „dobrog“ HDL-holesterola.